Lehdistötiedote TEMPO

Uudenaikainen urheilu- ja matkavene. Mannerberg Yacht Design , joka on tunnettu kansainvälisillä vesillä purjehtivien superjahtien ja hyvin nykyaikaisten matka- ja kilpaveneiden suunnittelijana, tuo ensi keväänä markkinoille uuden 27 jalkaisen urheiluveneen Tempon. Tempon suunnittelun painopiste on ollut hyvissä purjehdusominaisuuksissa sekä suurissa valoisissa sisätiloissa. Runko on muodoltaan hyvin nykyaikainen - pystykeulainen ja leveäperäinen. Veneessä on tehokas bulbiköli , 7/8 osatakila sekä paljon purjepinta-alaa asymmetrisellä mastonhuippuspinaakkerilla , joka jalustetaan ajan hengen mukaisesti kiinteään keulapuomiin. Kantta hallitsevat suuri istumalaatikko sekä pyöreämuotoinen kabiini, johon on istutettu suuret muotoillut ikkunat. Veneessä on erillinen takakajuutta, salonki sekä etukajuutta. Tilaa miehistölle ja varusteille on huomattavasti enemmän kuin mitä vastaavankokoisissa veneissä on totuttu näkemään. Veneen ensiesittely tapahtuu Vene 99 näyttelyssä.

Tempo Uusi urheiluvene avomerikilpailuihin Urheilulliset yksityyppiveneet kuten Melges 24 ja Mumm 30 ovat kansainvälisillä vesillä kovaa huutoa. Mannerberg Yacht Design tuo nyt markkinoille tähän samaan "Sportboat-konseptiin" suunnitellun 27 jalkaisen urheiluveneen Tempon. Tempossa on kiinteä keulapuomi, valtava asymmetrinen mastonhuippuspinnu sekä korkea 7/8 osatakila pelkällä fokalla. Runko on muodoltaan hyvin pystykeulainen ja leveäperäinen. Siinä on hyödynnetty viimeisin tietämys vpp-suorituskykylaskennasta. Vene on tehty avomerikilpaveneille asetettujen normien sekä turvallisuusvaatimusten mukaisesti ja se soveltuu erinomaisesti IMS luokkiin. Veneen tehokas bulbiköli on lähes puolet koko veneen painosta. Istumalaatikko on todella tilava ja siinä mahtuu koko miehistö työskentelemään. Kaikesta urheilullisuudesta huolimatta Tempossa on avarammat ja valoisemmat sisätilat mitä vastaavankokoisissa matkaveneissä on totuttu näkemään. Veneen ensiesittely tapahtuu Vene 99 näyttelyssä.

Suomalaista huippusuunnittelua maailman merillä ja virtuaaliverkoissa Venesuunnittelija Jussi Mannerberg on juuri palannut Uudesta Seelannista, missä hän kävi seuraamassa uusimman norjalaiselle asiakkaalleen suunnittelemansa yli 30 metriä pitkän superjahdin valmistumista. Tämän kokoluokan veneitä valmistetaan maailmassa vain kymmenkunta vuodessa. Mannerberg Yacht Design on noussut tähän mennessä ainoana pohjoismaalaisena purjeveneiden suunnittelutoimistona siihen maailman venesuunnittelun harvalukuiseen eliittiin joka tuottaa kymmeniä miljoonia markkoja maksavia megajahteja maailman merille.

Virtuaaliyhteyksiä Virtuaalimaailma lyhentää etäisyyksiä. Veneiden suunnittelussa hyödynnetään viimeaikaisinta tietotekniikkaa ja virtuaaliyhteyksiä. Yhteyttä pidetään asiakkaaseen, alihankkijoihin sekä valmistajaan, jotka voivat sijaita missä maailman kolkassa tahansa. Lähes kaikki kommunikointi tapahtuu sähköisesti, verkkojen välityksellä siirretään kuvia, piirustuksia sekä videoita. Valmiit tuotteet ovat sekoitus high-techia sekä unelmia. Veneet ovat omistajilleen hyvin tärkeitä. Niiden suuria linjoja ja pienempiä yksityiskohtia hiotaan kunnes viimeisimmätkin toivomukset toteutuvat.

Läpimurron aikaa Kulunut vuosi on ollut Mannerbergille todellisten läpimurtojen vuosi. Suomessa lasketaan vesille ensi keväänä ainakin seitsemän uutta Mannerberg venettä ja samaan aikaan aloitetaan uuden sarjatuotantoon suunnitellun urheiluveneen Tempon valmistus ja markkinointi.

Uusi urheilullinen venetyyppi - Tempo. Formula 1 tekniikkaa kukkarolle sopivaan hintaan. Maailman venemarkkinoilla on uusien keskikokoisten 8-10 metristen urheiluveneiden suosio voimakkaassa kasvussa. Tähän "Sportboat-konseptiin" Mannerberg Yacht Design on suunnitellut uuden Tempo veneen . Suunnittelun painopiste on ollut hyvissä purjehdusominaisuuksissa sekä avarissa valoisissa sisätiloissa, joita tässä kokoluokassa ei ennen ole nähty. Vene on pitkäaikaisen suunnittelutyön tulos. Siinä on hyödynnetty viimeisintä tekniikkaa sekä vuosikymmenien kilpapurjehduskokemuksia. Tempo on ensimmäisiä sarjatuotantoveneitä, jonka suorituskyky ja purjehdusominaisuudet on voitu testata ja laskea uudella hyvin pitkälle kehittyneellä vpp- suorituskykylaskennalla. Samanlaista laskentaa käytetään mm. America`s Cup sekä Whitbread 60 veneiden suunnittelussa. Tempon muottien ja ensikappaleiden valmistajaksi on pestattu nykyisin Göteborgissa vaikuttava uusiseelantilainen veneenrakentaja John McVeagh . Hän on saanut oppinsa synnyinmaassaan Cooksonilla, joka on yksi maailman kuuluisimpia telakoita. Ensimmäiset Tempo-veneet valmistuvat kevääksi ja tulevat purjehtimaan sekä kilpailemaan vesillämme. Tempon valmistus aloitetaan kesällä ja ensimmäiset sarjatuotantoveneet toimitetaan asiakkaille vielä tämän purjehduskauden aikana.

Myynti ja markkinointi Kotimaan myynnistä ja markkinoinnista vastaavat purjehduspiireissä tunnetut ahkerasti kisaavat kauppiaat Tuija ja Jukka Partinen, jotka laajentavat nyt Helsingin Itäkeskuksessa toimivaa suurta vapaa-ajanalan kauppaansa myös venealalle. Partisilla on kokemusta ja menestystä vastaavan-kokoisella veneellä kilpailemisesta ja kun he näkivät ensimmäiset kuvat sekä suorituskykyennusteet Temposta, syntyi päätös veneen tilaamisesta nopeasti. Partisten Tempo tulee varmasti aiheuttamaan kylmää hikeä ja sydämentykytystä kilpakumppaneissa, koska vauhdissa auttamattomasti vanhalla veneelläkään ei ole ollut moittimista. Todistuksena tästä viime kaudelta IMS rankingin toinen sija sekä Espoo rankingin että Hangon regatan voitot. Tempon ensiesittely tapahtuu Vene 99 näyttelyssä.

Lehdistötiedote Tempon tarina Mitä tapahtui kun kaksi kaksimetristä kilpapurjehtijaa Jussi Mannerberg ja Jukka Partinen löivät päänsä yhteen kesken kuumimman spinnumanööverin ahtaassa istumalaatikossa? Silloin syntyi ajatus uudesta veneestä, missä olisi tilaa työskennellä isommallekin miehistölle. Tämä vene ei kuitenkaan saisi olla mikään iso raskas uppotukki vaan mieluummin reilusti alle kymmenmetrinen ja tosi sporttinen. Siinä pitäisi olla myös mukavat tilat perheen kanssa tehtäviä viikonloppu- ja kesälomareissuja varten. Veneen pitäisi olla yksinkertainen ja helppo purjehtia pienelläkin miehistöllä, etenkin kun perheessä on alle kouluikäisiä innokkaita pikkupurjehtijoita. Voisiko huippunykyaikaiseen kilpaveneeseen tehdä matkaveneen tilat ja mukavuudet?

Näin syntyi ajatus Temposta, joka on uudenajan urheilullinen tilavene. Tempon suunnittelun paino-piste on ollut huippuhyvissä purjehdusominaisuuksissa sekä avarissa valoisissa sisätiloissa. Tämä uusi konsepti on pitkäaikaisen suunnittelutyön tulos. Tempo on ensimmäisiä sarjatuotantoveneitä, jossa on hyödynnetty uusinta vpp- suorituskykylaskentaa sekä nykyaikaisia kolmiulotteisia tieto-konesuunnitteluohjelmia. Kun veneen ergonomiaa on testattu eri ohjelmilla ovat mittatikkuina olleet samat kaksimetriset kaverukset, jotka ovat koko idean isiä. Tempossa on nykyaikainen pystykeulainen ja leveäperäinen runko, korkea 7/8 osatakila mastonhuippuspinnuineen, joka jalustetaan kiinteään keulapuomiin. Veneessä on huippumoderni kapea ja syvä bulbiköli sekä hiilikuituperäsin. Kantta hallitsevat todella suuri istumalaatikko ja pyöreästi kaartuva kabiini suurine ikkunoineen. Kaikki istumalaatikon ja kannen kulmat ovat pyöristetty todella reilusti paremman turvallisuuden sekä mukavuuden aikaansaamiseksi. Venettä on helppo käsitellä ja purjehtia pienemmälläkin miehistöllä tinkimättä tippaakaan suorituskyvystä . Ja mikä parasta - kaikki tämä Formula 1 tekniikka saatavilla kukkarolle sopivaan hintaan ! Veneen ensiesittely tapahtuu Vene 99 näyttelyssä

Lehdistötiedote MYD-TEMPO_2 Vaikutteita pallon toiselta puolelta Jussi Mannerberg on juuri palannut Uudesta Seelannista suunnittelemansa uusimman superyacht luokan veneen tarkastusmatkalta. Aucklandissa on valmisteilla tähän mennessä suurin Suomessa suunniteltu purjevene, joka on yli 30 metriä pitkä valtameriluokan luksusjahti. Tämänkin kokoluokan veneiden rakentaminen on uusi-seelantilaisille arkipäivää. Aucklandista on kehittynyt maailman suurin kilpapurjehduksen ja veneenrakennustaidon keskittymä. Yrityksinä pienet telakat ovat onnistuneet saamaan tilauksia suuristakin veneistä, joita toimitetaan nyt eri puolille maailmaa. Tälläkin hetkellä siellä on valmisteilla useita maagisen sadan jalan kokoluokan veneitä.

Kyllä joka mies veneen tekee Purjehdus on uusi-seelantilaisilla verissä. Siinä missä suomalainen mies rakentaa jossain elämänsä vaiheessa omakotitalon tai vähintään kesämökin, uusi-seelantilainen perheenpää rakentaa oman purjeveneen. Veneitä tehdään joka puolella - autotalleissa, takapihoille rakennetuissa teltoissa ja vaatimattomissa teollisuustiloissa. Viikonloppuisin on työmailla reipas ja rento meininki kun porukat kokoontuvat yhteen veneiden ympärille muutaman Steinlager olutkorin kanssa. Uusi-seelantilaisten maine maailman kovimpina kilpapurjehtijoina on saanut viimeaikoina vahvistusta heidän voittaessaan America`s Cupin pokaalin. Tästä maailman kuuluisimmasta pokaalista tullaan taistelemaan nyt ensimmäistä kertaa Uuden Seelannin vesillä alkaen syksyllä 1999. Aucklandissa on nyt jo todella kansainvälinen meininki haastaja syndikaattien tultua paikanpäälle ja aloittaessaan harjoitusohjelmat sekä valmistautumisen kisoihin uusilla veneillään.

Läpimurron aikaa Miljonääriluokan veneiden suunnittelu on jokaisen venesuunnittelijan haaveena. Mannerberg Yacht Design on suurimpana ja ainoana pohjoismaisena suunnittelutoimistona noussut nyt siihen harvalukuiseen eliittiin, joka on päässyt suunnittelemaan todellisia superyacht luokan veneitä. Nyt Uudessa Seelannissa valmistuva vene tehdään norjalaiselle tilaajalle ja se tulee purjehtimaan maailman merillä. Veneen kotisatama tulee olemaan Oslo. Kulunut vuosi on ollut Jussi Mannerbergille todellisten läpimurtojen aikaa. Nuori Mannerberg on juniori iästä alkaen tuntenut suurta vetoa veneiden piirtämiseen. Ensimmäiset luonnokset syntyivät jo alle kouluikäisenä ja vei 27 vuotta nousta huippusuunnittelijoiden kastiin. Maailman merillä tähän mennessä Mannerbergin tunnetuimpia projekteja on ollut Nicorette nimisen veneen uudelleen rakentaminen. Nicorette on kipparinsa Ludde Ingvallin johdolla voittanut lähes kaiken voitettavissa olevan. Veneen voitto mm. legendaarisessa Fastnet avomerikilpailussa Englannissa 1995 yli 24 tunnin marginaalilla ennen seuraavaa kilpailijaa tulee jäämään historiaan. Sama vene saavutti USA:ssa tunnetun Chicago - Macignac kilpailun voiton Suurilla Järvillä. Kilpailukokemusta Jussi Mannerberg on kerännyt myös kilpailemalla kotimaamme vesillä. Suomen avomerimestaruuksia hän on kerännyt koko 90-luvun suunnittelemiensa veneiden miehistöissä. Viimeisin niistä tuli 1995 Kotkassa matka- ja kilpakäyttöön suunnitellulla 10-metrisellä veneellä.

Tämän hetken projekteja kotimaassa Suomessa lasketaan vesille tulevalla purjehduskaudella ainakin seitsemän uutta Mannerberg venettä. Pohjanmaalla Scandi Yacht Uudessakaarlepyyssä rakentaa uutta 43 jalan superyacht tyyppistä matka-venettä. Vene on räätälöity tilaajalleen ja sen valmistuksessa käytetään samanlaista teknologiaa kuin Uuden Seelannin projektissakin. Vene rakennetaan hiilikuitu- ja lasikuitulujitteilla epoksihartseista. Laminoinnissa käytetään lujitteiden esikastelukonetta joka on kehitetty yksittäiskappaleiden rakentamiseen. Vene jälkikäsitellään korkealla lämmöllä suuressa uunissa joka rakennetaan sen ympärille. Näin esikastelluilla kuiduilla, jotka lämpökäsitellään uunissa, saadaan aikaan erittäin suuri lujuus ja varmistetaan lujuuden pitkäikäisyys. Vastaavaa tekniikkaa käytetään mm. Formula 1 autoissa sekä lentokoneteollisuudesssa. Muita tämän hetken projekteja ovat mm. 31-jalkaisten kilpaveneiden sarja sekä uusi 34-jalan avomerikilpapursi.

Nykyaikainen urheiluvene Tempo Jo pidemmän aikaa Mannerberg Yacht Designissa on ollut tavoitteena päästä hyödyntämään vaativissa one off-projektiessa vuosien varrella jalostunut kokemus myös sarjatuotantoveneissä materiaalien, valmistusmenetelmien ja tuotannon suunnittelun saralla. Tämän tuloksena on syntynyt merkittävin uutuus Tempo. Tempo on sarjatuotantoon suunniteltu huippunykyaikainen urheiluvene, joka on ensimmäinen tuote, missä Mannerbergin Yacht Design on suunnittelun lisäksi myös valmistuttajana ja markkinoijana. Vene on suunniteltu monikäyttöiseksi kilpa- ja matkaveneeksi, joka soveltuu erinomaisesti sekä purjehdusta aloitteleville kuin kokeneillekin kilpapurjehtijoille. Tempo on tehty muualla maailmassa kovasti nousussa olevan sport boat konseptin mukaisesti. Sport boatit ovat onnistunut sekoitus aikoinaan pohjois Kaliforniassa syntyneistä ULDB ( ultra light displacement boat) veneistä sekä eteläisen pallonpuoliskon skifeistä. Tyypillistä näille sport boateille on se, että ne ovat kooltaan melko pieniä, usein alle 30 jalkaisia, mutta hyvin, hyvin suorituskykyisiä. Niissä on paljon purjepinta-alaa, etenkin myötä- ja avotuuliosuuksille valtavat asymmetriset spinaakkerit. Niissä on valtava takaa avoin istumalaatikko ja ne ovat helppoja käsitellä. Sport boat purjehtijan tuntee siitä ,että hänen naamallaan loistaa hymy korvasta korvaan vielä rannassakin pitkään purjehduksen jälkeen. Veneet kulkevat myötätuuleen jopa kolminkertaisella nopeudella vanhoihin perinteisiin veneisiin verrattuna.

Avomerikilpaveneen vaatimukset Tempo on tehty tämän sport boat konseptin mukaan siten, että siinä on huomioitu myös avomeripurrelle asetetut vaatimukset veneen vakavuuden ja turvallisuuden suhteen. Se soveltuu erinomaisesti rata- sekä avomerikilpaveneeksi IMS luokkiin sekä yksityyppiveneeksi. Kaikesta urheilullisuudesta huolimatta Tempo on myös turvallinen ja monikäyttöinen perhevene. Se soveltuu helpon hallittavuutensa sekä hyvin purjehdusominaisuuksiensa ansiosta erinomaisesti koko perheen matkaveneeksi. Tempo tuo nyt kaikkien purjehtijoiden ulottuville sen suorituskyvyn ja mukavuuden mistä Mannerbergin suunnittelemat veneet ovat tunnettuja. Tempon ensiesittely tapahtuu Vene 99 näyttelyssä. Tempon sivuille...